PDA

View Full Version : Spindle indexer help please



Len-Tikular
19-02-2017, 05:36 PM
I'm back to converting my Boxford TCL160 after quite a long break.
I'm using ESS Smoothstepper with a CM106 BOB and MAch3 Turn
The Spindle and X and Z axis are now all working.
I now need to hook up the original encoder to give me the speed of the Spindle.
The disc on the end of the spindle shaft has 100 holes and on the outer rim there is one hole.
There is a dual slotted opto used to sense the speed. is has 4 wires, yellow,red,blue,green,

I need to hook these into my breakout board which is a CM106

m_c
19-02-2017, 07:00 PM
What's the model/part number on the sensor?

Len-Tikular
19-02-2017, 07:56 PM
OPB866T55
RS306-061

Two of them mounted and offset.

m_c
19-02-2017, 08:17 PM
First up, as you're using Mach with an ESS, you'll only need the single slot (that's unless Warp9 have finally added the multislot capability they've been promising for however many years).

You'll need to add a resistor to the LED supply. You need a voltage of 1.2V at 20mA over the LED, so assuming a 5V supply, you need a 190ohm resistor. I think - I'm a bit tired, and not worked it out for a while! (5-1.2v)/0.02A = 190ohm
Or at 24V, a 1140ohm resistor (1.2K should do)

Do you have the input specs for the BOB?
It may be easier to connect directly to the ESS, as by the looks of your schematic, the inputs are all 24V, so you'd need a buffer board/circuit to boost the sensor output.

Len-Tikular
20-02-2017, 11:52 AM
20862
Many thanks, heres the diagram of the opto's as they are configured on the lathe. Modified sketch included along with Spec
Can you help with the connections to
Green, Blue, Red and Yellow.

George

Saracen
21-02-2017, 10:07 PM
That looks to me as though you have the LEDs and transistors transposed, so the LEDs should be on the right and the transistors on the left.

If that were the case, green would be ground, yellow would be power and the red and blue would be your inputs.

Adrian.

Len-Tikular
21-02-2017, 11:58 PM
Thanks Adrian,

I have amended my sketch and I think it is now correct,
Blu = In1
Red = In2
Green = Gnd
Yellow = Vcc What would you recommend the supply voltage ?? Specification attached.
How do I configure MAch3 turn to read both these signals ?


However
Just in case we cant get this working I have fitted a single inductive pickup which gives a spindle out as follows.

M3 S1000 = Indicated True Speed = 60
M3 S5000 = Indicated True Speed = 360
M3 S10,000 = Indicated True Speed = 740
M3 S15,000 = Indicated True Speed = 1120
M3 S20,000 = Indicated True Speed = 1500
M3 S25,000 = Indicated True Speed = 1888

It looks fairly linear. But how do I get the requested M3 speed to be equal to the Indicated true speed ?
The output from my BOB is a 0-5Vdc
I have set pulley No1 to min speed to 0 and Max speed to 25,000
Spindle feedback and Spindle averaging are both checked.



George

Saracen
24-02-2017, 11:19 PM
That diagram is still wrong. The LEDs should be powered continuously. It is the transistors which are generating the signals on the blue and red leads.

When the solid part of the disc is between the LED and the transistor, there is no light reaching the transistor, so it does not conduct. This allows the red/blue wires will be pulled high by the BOB.
When the gap in the disc comes round, the light from the LED passes through it, hits the transistor and it switches on. This pulls the red/blue wire to ground, generating the pulse needed.

> What would you recommend the supply voltage ??

The Boxford circuit diagram appears to show the sensors powered by 10V, so the sensors should have resistors for that supply already.

> How do I configure MAch3 turn to read both these signals ?

Sorry, I've never used Mach3 so cannot say.

Len-Tikular
26-02-2017, 11:17 PM
Many thanks, sorry for being a pain, I didn't realise you were not a Mach3 user.
I did have the Boxford Schematics but somehow lost them in the course of time.
Can you remind me of a link where I can get them.

Good news is I now have the spindle true speed and requested speed allllllmost the same and
Using a macro M6start I am now able to run my toolchanger, it needs tweeking and the addition of a homing sensor on the turret would be a big help.

Thanks

George