View Full Version : Newbie Initial Wiring/Setup

26-06-2011, 11:39 AM
Hope you guys can help, I spent all day yesterday doing as much searching and research as I can so as not to have to post a help thread....but here it is ;(

Hopefully I've got all the info together needed, if not let me know what else is needed.

I have one axis setup at the moment (I have tried it with another stepper/driver/axis and it does the same), if I jog the axis in one direction it makes a slick clonk noise and moves VERY slightly (probably one step) then thats it, jogging in the other direction doesn't get any movement. The stepper does make a slight buzzing.humming noise when trying to jog in each direction.
The stepper is locked ie I can't turn it by hand.

I've stripped out mach3 and it's driver and reinstalled in case it was that but it's still the same.

Hopefully someone can point me in the right direction...pretty please ;)


BOB - Uniport - http://www.zappautomation.co.uk/uniport-v20-p-510.html
Drivers - 2M880N - http://www.zappautomation.co.uk/2m880n-microstepping-driver-p-20.html
Steppers :-
1 x SY85STH80-5504B - http://www.zappautomation.co.uk/sy85sth805504b-nema-stepper-motor-p-31.html
2 x SY60STH88-3008BF - http://www.zappautomation.co.uk/sy60sth883008-nema-stepper-motor-p-24.html

Images of the wiring can be found in this and the next 2 images

Screens from mach3

27-06-2011, 11:21 PM

You have no Port or Pin number assigned to your E-Stop

The video on your website showing the motors running looks fine.


28-06-2011, 06:47 AM
you may have wired the motor phases wrong?
If you have one phase the wrong way around, it will cancel the other phase out andyou wont get any movement.
update the wiring to show the colors of the motor wires.

28-06-2011, 10:19 AM
Sorry for the late reply, i didn't realise this had got past the mods yet ;)

I actually got an answer within about 2 mins of posting this on the mach3 forums(hood is damn quick 8) ), turns out the pul/dir pins in mach3 where round the wrong way, I did follow the pinouts in the instructions but hey...all working now ;)

Andy, yep nothing in the estop yet, it's set low so working as normally open while I get the bugs out. proper estop on the way for when it gets all plumbed in ;)

Thanks guys.