Page 2 of 2 FirstFirst 12
  1. #11
    Quote Originally Posted by EddyCurrent View Post
    If it's working now it would be a great idea to let others know what you did.
    Actually, having just revisited setting up my spindle I find that I haven't solved the problem. I can turned the spindle on an off and punching in a speed alters the frequency but not as I expect. I will investigate further and post my findings.

  2. #12
    Is this on the Picomax machine ?
    Spelling mistakes are not intentional, I only seem to see them some time after I've posted

  3. #13
    Quote Originally Posted by EddyCurrent View Post
    Is this on the Picomax machine ?
    Indeed it is.

  4. #14
    This is the manual for the bob, it shows which settings to make in Mach3
    https://www.rockcliffmachine.com/wp-...ard-Manual.pdf

    The attached picture shows how I would connect the bob to the inverter

    1. assuming the bob relay contacts are N/O, use this on inverter LI1
    this prevents the inverter giving output until the relay is energised
    and LI1 is the default input for FORWARD.

    2. You need an external power supply for the bob.
    24v from the inverter can only supply 100ma
    and is intended for logic I/O only.

    3. connect the 0-10v output from the bob to AI1
    the AI1 terminal is the default input for this speed
    reference signal.

    Click image for larger version. 

Name:	inverter.jpg 
Views:	622 
Size:	159.6 KB 
ID:	22114
    Last edited by EddyCurrent; 08-07-2017 at 04:46 PM.
    Spelling mistakes are not intentional, I only seem to see them some time after I've posted

  5. #15
    Quote Originally Posted by EddyCurrent View Post
    This is the manual for the bob, it shows which settings to make in Mach3
    https://www.rockcliffmachine.com/wp-...ard-Manual.pdf

    The attached picture shows how I would connect the bob to the inverter

    1. assuming the bob relay contacts are N/O, use this on inverter LI1
    this prevents the inverter giving output until the relay is energised
    and LI1 is the default input for FORWARD.

    2. You need an external power supply for the bob.
    24v from the inverter can only supply 100ma
    and is intended for logic I/O only.

    3. connect the 0-10v output from the bob to AI1
    the AI1 terminal is the default input for this speed
    reference signal.

    Click image for larger version. 

Name:	inverter.jpg 
Views:	622 
Size:	159.6 KB 
ID:	22114
    That's a really great reply EddyCurrent. Where were you back in December!! I did manage to work out the connections in the end - as you can see from the vid on my build project. I have mine connected between COM and AI2 which is the 0-10v for the Altivar 18. However I don't have LO+ and +24 connected - it works ok but should I have them connected? I have a 12v SMPS (wall-wart) supplying the BOB.

    Unfortunately, the BOB relay contacts are NC (doh) so if the computer isn't running the spindle runs when power is connected to the inverter. This seems to be a massive design flaw as there doesn't appear to be a means of altering this. I expect I'll use the spare relay on my 8-module board to turn the spindle on and off via one of the spare outputs on the BOB.

    On the PWM/0-10v side of things, my BOB would only produce 9.85v when Mach3 was set to the PWM base frequency of 100hz as per the BOB manual. Consequently I couldn't get the inverter to quite run at my programmed maximum frequency (in my case 100hz) and all other frequency settings were some way out.

    I've had a good fiddle about with the settings on Mach3 this afternoon and found that setting PWM to 50hz (see pic) gets maximum frequency from the inverter (I'm surmising that means 10v from the BOB, but have to admit that I've not put a meter across it). I've also gone through pulley settings too and have calibrated the spindle to within 50 or 60rpm - which seems good to me. I note however that ramping down the spindle in Mach3 from 100% in 10% steps that the frequency at the inverter was out by 1-1.5hz. So at 50hz I'm actually getting 49.2 or so, again well withing tolerance as far as I'm concerned.

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0234.jpg 
Views:	77 
Size:	181.3 KB 
ID:	22115

    I'm going to say more about spindle speeds on my build-project thread - http://www.mycncuk.com/threads/11067...version-refurb
    Last edited by Agathon; 08-07-2017 at 06:19 PM.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Similar Threads

  1. Schneider Altivar 320 wiring / setup help needed
    By TadasM in forum Spindles & Drive Motors
    Replies: 31
    Last Post: 21-10-2016, 06:43 AM
  2. Breakout board HG08 wiring help need
    By GeoDurie in forum Machine Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 04-02-2015, 11:00 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 03-01-2015, 02:40 PM
  4. eBay: UIM2901-5A Mach3 breakout board with spindle speed control
    By Fivetide in forum Items On eBay UK
    Replies: 0
    Last Post: 05-02-2013, 06:25 PM
  5. Stepper Driver / PSU / Breakout board Wiring ?
    By manofgresley in forum General Electronics
    Replies: 2
    Last Post: 16-08-2012, 04:41 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •