. .
  1. #1
    V8kid's Avatar
    Lives in stewarton, United Kingdom. Last Activity: 4 Weeks Ago Has been a member for 3-4 years. Has a total post count of 18. Received thanks 1 times, giving thanks to others 0 times.
    Hi Chaps,

    I can switch the spindle on and off in Mach4 no problem but when I close Mach4 the spindle turns on. I presume this is due to a setting in the smoothstepper. I have stop/start and feed hold state set to "force off". Also I double checked the BOB spindle relay is n/o.

    Also how do I configure the spindle to run in 0-10v mode? My BOB does not have a pin no for the 0-10v o/p how do I allocate it in ESS pins config?

    Finally does the BOB convert the PWM to anologue volts?

    BOB is generic "ECG Savebase"

    Cheers

    David

  2. #2
    Quote Originally Posted by V8kid View Post
    Hi Chaps,

    I can switch the spindle on and off in Mach4 no problem but when I close Mach4 the spindle turns on. I presume this is due to a setting in the smoothstepper. I have stop/start and feed hold state set to "force off". Also I double checked the BOB spindle relay is n/o.

    Also how do I configure the spindle to run in 0-10v mode? My BOB does not have a pin no for the 0-10v o/p how do I allocate it in ESS pins config?

    Finally does the BOB convert the PWM to analog volts?

    BOB is generic "ECG Savebase"

    Cheers

    David

    Your BOB does not support Spindle except in Relay mode / the relay switches it off and on/ . So no PWM, no 0-10V. forget about that

    Hence in ESS manual is explained how to properly set the spindle in that mode.

    It could be done with additional board but easier and cheaper will be probably to buy a better BOB, best with integrated transformer or converter for the 0-10v/ 0-5v ,most spindles /VDFs/ support both modes

    And about that ON/Off problem. Remove power to the board and try connecting the relay outputs to see if problem persists. So you remove board from equation or problem is in the relay of the board, or the way you have programed that relay in Mach3 outputs
    project 1 , 2, Dust Shoe ...

  3. #3
    V8kid's Avatar
    Lives in stewarton, United Kingdom. Last Activity: 4 Weeks Ago Has been a member for 3-4 years. Has a total post count of 18. Received thanks 1 times, giving thanks to others 0 times.
    Quote Originally Posted by Boyan Silyavski View Post
    Your BOB does not support Spindle except in Relay mode / the relay switches it off and on/ . So no PWM, no 0-10V. forget about that

    Hence in ESS manual is explained how to properly set the spindle in that mode.

    It could be done with additional board but easier and cheaper will be probably to buy a better BOB, best with integrated transformer or converter for the 0-10v/ 0-5v ,most spindles /VDFs/ support both modes

    And about that ON/Off problem. Remove power to the board and try connecting the relay outputs to see if problem persists. So you remove board from equation or problem is in the relay of the board, or the way you have programed that relay in Mach3 outputs
    Thanks Boyan so the BOB will not support spindle speed I think I'll try Bill Caldwells method using Modbus RTU rather than replacing the BOB as the usb to RS485 converter is only a fiver on eBay.

    Re the other advice I confirmed it is settings in Mach4 but what settings? I have already followed the manual ( your link was to mach3 and the screens are quite different) to no avail.

    Will see how I get on with Modbus RTU

    Cheers

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Proximity switches or limit switches
    By chillybo in forum Gantry/Router Machines & Building
    Replies: 47
    Last Post: 31-12-2019, 03:01 PM
  2. Maplin closing-down sale
    By Doddy in forum Classified Ads, Buy, Sell & Swap
    Replies: 0
    Last Post: 13-03-2018, 08:13 PM
  3. Mach4
    By D-man in forum Artsoft Mach (3 & 4)
    Replies: 3
    Last Post: 18-10-2014, 04:58 PM
  4. Mach4 in production run G52 offset with Sub
    By Lee Roberts in forum Artsoft Mach (3 & 4)
    Replies: 8
    Last Post: 25-08-2014, 10:53 PM
  5. Mach3 vs Mach4
    By Saracen in forum Artsoft Mach (3 & 4)
    Replies: 42
    Last Post: 15-09-2013, 03:55 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •