. .
  1. #1
    Hi all thanks for having me here I shall post some pics of my machine a bit later on but for now was hoping some one might know whats going on.
    I have a CNC machine I built many years ago it has been running ok but I have noticed one odd thing.
    I have soft limits (no hard limit switches) and lets say I am manually returning the Z axis and X asis home if the Z axis gets to its limits first the X axis moto will give an odd twang noise (very odd as if the motor has a spring in it I cant explain it but shall posty a video) and some times stalls or makes an odd noise.
    It also does it if I am returning the Y axis the X axis will stall.

    The other thing is its ONLY the X axis that stalls if I return the Z axis while also moving the Y none will stall if one gets there first but does also give the twang like noise though the motor that has not reached its limits.

    I can post a pic and a video if need be a bit later on.
    I have been using this machine for a long time with not many issues this does not really cause an issue when cutting as I never hit the soft limits of any axis but would like to get it figured out.

    I have posted a few pictures of my machine below

    Thanks so so much in advance.

    https://i.imgur.com/3yw2nTr.jpg
    https://i.imgur.com/4gEJjPS.jpeg
    https://i.imgur.com/vGtYBu9.jpg
    https://i.imgur.com/YUERLSR.jpg
    https://i.imgur.com/L9LZQkV.jpg
    https://i.imgur.com/BgK4hK2.jpg
    https://i.imgur.com/CupcxMJ.jpg

  2. #2
    Sooo
    I have lowered the speed of the motors in Mach3 from 60 to 50 (it rounded it down to 49.??? for some reason) and does not do it now but I think this is just masking the real issue?.

    I did swap the X and Y over and the X was the one that still stalled so motor?.
    I am thinking it could be vibration as well? LOL I have no idea.

    If any one has any ideas that would be great

    thanks again all

  3. #3
    OK back all with videos.

    So as you can see if I move the Z or Y axis and either one reaches home first then X will stall if its still moving.
    If I move Z and Y and either one reaches its hme neither one will stall its only X that stalls.

    I have also incuded a video called TWANG LOL in this video I have dropped the speed of the motors to 50 and the X axis does not stall (or very rare any way) at the above condition BUT you can hear the TWANG from the motors that I was talking about..

    here are the videos

    https://youtu.be/otR4L5pzKpM

    https://youtu.be/98f1dNHftno

    https://youtu.be/XqbCiTt-rxs

    Thanks in advance all

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Setting up soft limits in UCCNC .. "Logic"
    By John11668 in forum General Discussion
    Replies: 31
    Last Post: 31-07-2020, 12:58 PM
  2. mach3 soft limits
    By Daveo in forum Control Hardware & Systems
    Replies: 12
    Last Post: 25-06-2020, 05:24 PM
  3. MACH 3 Soft Limit effecting A Axis Rotary
    By davitc in forum Motor Drivers & Controllers
    Replies: 1
    Last Post: 03-01-2020, 05:13 PM
  4. 3 axis, 4 motors can mach3 do 5 axis, if I add a 4th ?
    By masinecc in forum Artsoft Mach (3 & 4)
    Replies: 4
    Last Post: 28-06-2016, 11:19 PM
  5. Y axis is making X axis stall...!!
    By fasteddy in forum Machine Discussion
    Replies: 83
    Last Post: 24-10-2011, 12:19 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •