. .
  1. #1
    Here is my problem I am hoping someone can help me. When I use my touch plate the bit does stop when it reaches the plate, but it does not retract and when I push on the go to zero button it goes back up to the starting point before the touch plate was used instead of going down to material. I went into configuration and then ports / pins then did the automated setup for input.

    Here is my system I am using
    Windows 7 ultimate, 32 bit. using parallel port
    Mach 3 version R3.043.062
    mm units

    Here is the code I am using

    CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later
    CurrentAbsInc = GetOemLED(48) 'Get the current G90/G91 state
    CurrentGmode = GetOemDRO(819) 'Get the current G0/G1 state

    If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
    DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
    Code "G4 P3" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
    Code "G90 G31Z-10. F4" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
    While IsMoving() 'wait while it happens
    Wend
    ZProbePos = GetVar(2002) 'get the exact point the probe was hit
    Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
    While IsMoving ()
    Wend
    Call SetDro (2, 20.041) ' change .060 to your plate thickness and then adjust for final accuracy
    Sleep 200 'Pause for Dro to update.
    Code "G1 Z21. F50" 'put the Z retract height you want here, must be greater than the touch plate thickness
    While IsMoving ()
    Wend
    Code "(Z axis is now zeroed)" 'puts this message in the status bar
    Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate
    Else
    Code "(Z-Plate is grounded, check connection and try again)" 'this goes in the status bar if applicable
    End If
    If CurrentAbsInc = 0 Then 'if G91 was in effect before then return to it
    Code "G91"
    End If
    If CurrentGMode = 0 Then 'if G0 was in effect before then return to it
    Code "G0"
    End If

    I would appreciate any help as I am very new to all this, Thank you
    Last edited by Terik1957; 05-10-2021 at 09:23 PM.

  2. #2
    Hi Terik,

    I might be telling you what you already know but try this it worked for me and my friends:

    In Mach 3 go to Operator down to edit button script click it then go to Auto tool Zero that should be flashing click on it and a Hidden script comes up copy what is in there and save.

    This is the code that was running my machine and my friends using a tool touch off plate, you will need to put your own numbers in then save and shut down.

    To save any embarrassment put your touch plate on a block of wood say 50mm high touch off then move the block of wood to one side and "go to Zero" move block back under to check if it okay you might have to make some small adjustments to the figures.

    Hope it helps copy the below Phill

    'VB Code Start
    '-------------------
    CurrentFeed = GetOemDRO(818)
    DoSpinStop()

    ZMove = 100.00 'Total lenght of Probe to move before Stop or no Contact Made.
    ZOffset = 8.60 ' Plate Hight
    ZSal = ZOffset + 20.00 '+ Free Hight, Will possition the Proble 20 MM over the Material.

    StopZmove = 0
    If GetOemLed (825)=0 Then
    DoOEMButton (1010)
    Code "G4 P2.5"
    Code "G31 Z-"& ZMove & "F200"
    While IsMoving()
    Sleep(200)
    Wend
    Probepos = GetVar(2002)
    If Probepos = - ZMove Then
    responce = MsgBox ("**ERROR** " , 4 , "Probe **ERROR**" )
    Code "G0 Z10"
    StopZmove = 1
    Code "F" &CurrentFeed
    End If
    If StopZmove = 0 Then
    Code "G0 Z" & Probepos
    While IsMoving ()
    Sleep (200)
    Wend
    Call SetDro (2, ZOffset)
    Code "G4 P1"
    Code "G0 Z" & ZSal
    Code "(Z zeroed)"
    Code "F" &CurrentFeed
    End If
    Else
    Code "(Check Ground Probe)"
    End If
    Exit Sub
    '-------------------
    'VB Code Stop

  3. #3
    Thank you for responding, I tried using your code and the same thing happened. I am not understanding why the z axis is moving up instead of down to the material. When I click the Go to zero button,

  4. #4
    Quote Originally Posted by Terik1957 View Post
    Thank you for responding, I tried using your code and the same thing happened. I am not understanding why the z axis is moving up instead of down to the material. When I click the Go to zero button,
    When you say 'it goes back up to the starting point' is that your machine coordibate zero?.
    Just something else to check. It could be working off your machine coordinates instead of your work coordinaes.
    It's a long shot and odd but something to eliminate.

  5. #5
    Thank you for your help, I was able to finally get it working. It was a conflict in the input and was causing an m3++/m3-- llimit switch triggered error. once i fixed that it worked great.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Mach3 Auto Tool Zero help
    By piper1 in forum Gantry/Router Machines & Building
    Replies: 16
    Last Post: 27-04-2021, 06:36 AM
  2. Missing codes in auto tool changer
    By jhonansaro in forum Gantry/Router Machines & Building
    Replies: 1
    Last Post: 22-04-2018, 10:17 PM
  3. Help Please With Auto Tool Height Mach 3 Problem
    By howser37 in forum Probing, Digitizing & Scaning
    Replies: 26
    Last Post: 12-06-2014, 06:55 PM
  4. What Spindle / Auto Tool Changer?
    By Chaz in forum Tool & Tooling Technology
    Replies: 11
    Last Post: 01-08-2013, 09:35 PM
  5. how to make auto tool changer on mach3
    By m.vekariya in forum Artsoft Mach (3 & 4)
    Replies: 1
    Last Post: 13-03-2013, 07:48 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •